Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

A problémát azzal beszéld meg, akivel gondod van.

2015.11.01 20:52

Ülök egy cukiban, iszom a tejszínhabos kávémat, vagy sorban állok egy bolt pénztárában, várom a sorom a zöldségesnél, s közben kénytelen vagyok hallgatni az emberek panaszkodását, egymás ócsárolását, kibeszélését, s rendre osztja mindenki a tutit – kinek hogyan kellene élnie.

Mekkora kincs az, ha mondjuk, van egy igaz barátunk, szerető családunk, őszinte szerelmünk – akikkel megbeszélhetjük a problémáinkat. De még az is jobb, ha szakember segítségét kérjük, mint sem lefetyelve, pletykálva beszélünk a házastársunkról, a feleségünkről, a barátainkról. Igen ám, de mi van akkor, ha a problémát már egyáltalán nem tudjuk azzal megbeszélni, továbbmegyek, megoldani, akivel egyébként is zűr van?

A probléma nem a semmiből született meg. Mindennek van csírája – hát ennek is. S már az is egyfajta jelzés – nem merjük, nem tudjuk megbeszélni. Gondold csak el, ha elfogyott a tojás a sütihez – nem tudod mással pótolni, ha szomjas vagy egy pohár vízre – miért innál tejet helyette, stb. Ha a probléma eredendően a pároddal van – ne a barátoddal, barátnőddel, és ne a családtagjaiddal beszéld meg. Egy régebbi írásomban már beszéltünk az erőszakmentes kommunikációról (én-közlés technika névvel), nem véletlen, hiszen az emberek többsége vagy egyáltalán nem beszél, vagy pocsék az önkifejezés módja, vagy végre eljut odáig, hogy beszél – de a kommunikációs eszközöket rosszul használja fel. Ennél már csak az rosszabb, ha ugyan megoldást szeretne, de vádaskodik, a másikra hárítja a felelősséget, és az „én” és „mi” helyett, csak „TE vagy a hibás” közlés van. Ezzel aztán végképp semmire nem fog jutni, megoldás ebből nem születik.

Ha már gond van, mindig ássunk le a gyökerekig, keressük meg az „OKOKAT”, s ne elégedjünk meg az „OKOZAT” felszínen való mázolásával. Azzal, hogy Te valakivel megbeszéled, attól még a másik ebből semmit nem tud, így megoldódni sem fog. Tulajdonképpen mit is veszíthetsz? Ha nem beszéltek, egyre jobban eltávolodtok egymástól, tehát a kapcsolat idővel zátonyra fut. Ezek után nem kérdés, hogy beszélsz azzal, akivel gondod van? 

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő