Meg akarod menteni a házasságodat?

2015.04.03 20:03

 

Most ugye abból indulunk ki, hogy nem felelőtlen meggondolásból kötötted össze pároddal a sorsodat, s feltételezhetően szereted. A kérdés tisztázása fontos, mert ha csak érdekből, s valamiféle számítás volt a pakliban, már nem is kell tovább olvasnod e sorokat. Kifejezetten boldogságra vágyókat vettem célban.

 
Tény, hogy minden kapcsolatnak meg vannak a buktatói, szép lankás hullámvölgyek is vannak, s nincs is olyan párkapcsolat, ahol néha ne ütné fel a fejét az őrület, a vita, a tétovázás, az átmeneti elhidegülés, vagy netán a harmadik kopogtat az ajtót, stb. De a párok akkor mondhatók sikereseknek, ha az esedékes problémáikat TUDJÁK KEZELNI, MEGBESZÉLNI, KÉPESEK NYÍLTAN BESZÉLNI ÉRZÉSEIKRŐL, S SZÁMUKRA FONTOS A TÁRS, AKARJÁK A KAPCSOLATOT. Nem ott kezdődik a probléma, ha épp nincs közöttetek minden rendben, hanem ott, ha már feladjátok, és nem akarjátok a megoldást keresni. S persze okos ember más kárán tanul, de valljuk be - nem mindig tudjuk mi sem a tutit. 
 
Mit tehetsz azért, hogy a felmerülő konfliktusokat meg tudd oldani? 
  • Ha kommunikációs problémáid vannak, és nehezedre esik elmondani mi bánt, vidd el a párodat nyilvános helyre, így kikerülhető a hangos szó egymás között, és kénytelenek vagytok uralkodni magatokon. Korábbi cikkemben már írtam az "Énközlés technikáról" - érdemes újra olvasnod, mert nagy hasznát veheted pont az ilyen helyzetekben. 
  • Zavartalan körülményeket kell, hogy biztosíts. Kapcsold ki a telefont, TV-t, tedd le aludni a gyerkőcöt, még csak véletlenül se lesd félszemmel az internetet, vagy meccset a TV-ben. Elég kiábrándító, s ebből is csak az jön le, annyira azért még sem fontos a probléma.
  • Még ha Te is kezdeményezted a beszélgetést, de a másikat is hagyd szóhoz jutni. Várd meg, míg befejezi, ne vágj bele mondat közepébe, hagyd, hogy végig gondolhassa mondandóját.
  • A testbeszédnek itt fontos szerepe van. Figyeld a reakciókat, mert a testével is üzen Neked. A "testbeszéd" tudatos ismeretével számtalan alkalommal foglalkozunk az egyéni konzultációim során, hiszen a mindennapi életben is fontos ennek ismerete, de itt elengedhetetlen. 
  • Mindig kérdezz vissza! "Ezt mondtad?" "Így értetted?"
  • Kényes téma - de a szexel van probléma? Persze, hogy nem úgy gyűritek a lepedőt, mint a kapcsolat elején. De azért újítani MINDIG lehet. Fontos erről beszélni, ha számodra unalmassá vált.
  • Ha belekerültök az állandósultságba, vigyetek színt a hétköznapokba. Munka után ne siessetek haza - tudom gyerek is van, de vannak nagyszülők és barátok is, netán "babysitter" is - csak egy lopott óra is szint visz az életetekbe. Havonta, kéthavonta pedig menjetek el valahová - wellness, kirándulás, kikapcsolódás, de legyetek MÁSHOL, GYEREK NÉLKÜL. Randizzatok újra. 
Kívánok Nektek sok erőt és kitartás egymáshoz, a szerelemhez. A befektetett közös munka idővel megtérül. Ugye elhiszed? 
Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő
Gyere és csatlakozz Te is a Társkereső és Párkapcsolati Kalauz Facebook oldalamhoz. 

 

Elérhetőség

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő PÉCS + 36 20 9 262 303 parkapcsolatikalauz@gmail.com