Mi a titka a hosszú távú párkapcsolatoknak?

2015.05.04 17:46

Az már jó jel, ha megfogalmazod magadban, nem alkalmi kapcsolatra keresel valakit, hanem mondjuk jó esetben egy életre. Azok járnak jól, akik tudatosan mennek bele egy kapcsolatban, vélhetően sikerült feldolgozni a múltbéli kapcsolatok fájó emlékeit, tisztában vannak a családból hozott mintákkal, s tettre készen állnak a szerelem küszöbén.


Sokszor teszik fel Nekem a kérdést, hogy mennyire mehet valaki biztosra egy kapcsolatban? Vagy, hogy mi a titok? Valami olyan sémát várnak tőlem, mint amikor a fejfájásra bevesszük a fájdalomcsillapítót, s pillanatok alatt szuper minden, és adok egy „szerelmi függvénytáblázatot”, amit ha jól alkalmaz, hiba lehetőség egy szemernyi sem lesz.

Beszéljünk azokról az irányvonalakról, melyek nagyon fontos „fűszerei” egy boldog és kiegyensúlyozott párkapcsolatnak. Mivel általánosítani sosem lehet, tilos, ezért minden párnak saját magának kell „adagolnia” az arányokat.

Fontossági sorrend nélkül az egyik ilyen alapkő, a közös célok meghatározása. Kell, hogy a párok egy irányba nézzenek, tervezzenek. Az még nem elég megfogalmazás, hogy persze de jó lenne egy-két-három gyerek, vagy lakás, ház. Sok pici alapkő letétele szükséges. S bár ugyan nem lehet konkretizálni, de a nagyvonalakat meg lehet húzni.

Ugyan párkapcsolatról beszélünk, de nagyon fontos a külön töltött idő is, a feltöltődés a barátokkal, vagy csak egyedül lenni, családdal. Nem lehet állandóan egymás nyakán lógni, egyrészt mert dögunalmassá válik a kapcsolat, s mert egyébként minden ember szabad, s igen, néha kell, hogy ott és azt csinálhassa az ember, amit akar. A szavakat ne fordítsd ki – nem a párodtól kell elmenekülni egy másik pasi vagy nő karjába.  Ha már gyerekek is vannak, akkor 1-2 havonta, érdemes beiktatni a gyerekektől mentes időt, hétvégét, vagy egy estét, amikor csak Ti ketten vagytok. Ha nincs nagyszülő, a babysittert már rég feltalálták.

Főleg a nők hajlamosabbak a spirituális kapaszkodókra, s nem egyszer hajszolják a lelki társ keresését. Ezzel oly messze teszed magadtól a párod megtalálását, s az elképzelt, hogy „addig nem elégszem meg, míg a lelki társam meg nem találom” álom ringatásával, hogy aki potenciálisan megfelelne – azt sem fogod észrevenni. Csak az álomvilágodban ringatod magad. S ezzel nem azt mondom, hogy nem létezik, de a valóságtól való elrugaszkodás, sosem vezet boldogsághoz.

Te hallottál már olyat, aki állandóan – még a gyermekét is – a mindenemnek nevezi a párját? Miért is lenne a mindene? Hiszen van család, barátok, társ, ismerősök, munkatársak, akkor hogyan is lehetne egy személyben a párod a mindened? S ezzel arányban a gyerek sem lehet az. Érdemes figyelni a szavak jelentésére, s arra, milyen esetben kire és mire használod.  

A szürke hétköznapokban időnként álljatok meg, vegyétek észre egymás nagyszerűségét, azt, amibe beleszerettetek, amiért nap mint nap elébe álltok a kihívásoknak. A nevetés, az öröm, a humor oly fontos fűszer, ami ha elmarad, besavanyodik a kapcsolat is. A nevetés olykor sokkal fontosabbá válik, mint hogy egész este gyűrjétek a lepedőt.  

Bármennyi teendő is vár rátok, de próbáljatok meg értőn figyelni egymásra. Tudjatok a napi teendők mellett meghallgatásra találni, hiszen kinek mondja el a problémákat a párod, ha nem neked. Az már régen rossz, ha az anyóst, vagy a barátnővel lehet csak mindent megbeszélni. S a nem érek rá, majd egyszer odáig vezet, hogy egy idő után, már nem lesz mit megbeszélni.

A kapcsolatokban is, s persze a világegyetem részeként is a változatosság, a változás normális állapot. Nincs egyforma nap, hét, hónap és év. Amiért együtt lettetek mondjuk 10 éve, az lehet már idejétmúlttá vált, s lettek új tényezők, melyek beléptek életetekbe. Mindig vedd észre, amin változtatni kellene, akár az együtt töltött időre, akár a szexre, akár a családdal való dolgokról beszéltek. Hiszen más az élet gyerek nélkül, vagy a picivel, vagy 5 évessel, vagy egy kamasszal, vagy a már elköltözött gyerek nélkül élni kettőtök életét.

Talál nem merítettük ki a végeláthatatlan listát, de a lényegesebbek említettük. S hogy számotokra mitől válik szorosabbá, az már egyéni értékek meghatározásával lehetséges.

Csodás együttélést kívánok Nektek!

Mármarosi Melinda – párkapcsolati szakértő

Gyere és csatlakozz Társkereső és Párkapcsolati Kalauz Facebook oldalamhoz.

Elérhetőség

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő PÉCS + 36 20 9 262 303 parkapcsolatikalauz@gmail.com