Párkapcsolat, elköteleződés. Miért félünk?

2015.06.22 09:31

Megszületésünk pillanatától folyamatosan gyűjtjük a tapasztalatokat, melyekre nem mindig emlékezünk. A tudatalattinkban vannak olyan megélt élmények, melyeket jórészt kicsi gyermekkorban szereztünk, vagy felnőttkori traumaként. A párkapcsolatunkban, s persze bármelyik emberi kapcsolatunkban ezek tudattalanul, de jelen vannak, s nagymértékben befolyásolják emberekhez való kötődésünk milyenségét.


Ezek azok a hozott csomagok, melyet az orvostudomány genetikának hív, a lélekgyógyászat családi lenyomatoknak nevez. Ha jó élményeink vannak, például szerető családban nőttünk fel, a férfi és nő egymáshoz való tartozásáról elménk kellemes emlékeket rejt, felnőttkori kapcsolatunk is ehhez „ragaszkodik”, számunkra ez lesz természetes, ilyen irányba tereljük szerelmi életünket is. De mi van, ha rossz mintát láttunk, s bár ezt nem fogjuk fel tragikusan, mégis oly erős e „hozott csomag”, hogy szinte lekopírozzuk, s nem véletlen a hasonlóság a jelenlegi életünk és a szüleink között.

Legmeghatározóbb befolyásoló tényezőket gyermekkorunkból hozzuk. Tehát ezért boncolgatom munkám során a családban betöltött szerepeidet, a szülők, nagyszülők életét – honnan is származol – mert ennek lenyomatát hordozod magadban, s ez a természetes számodra, még akkor is, ha ez az állapot eltér a normálistól. S bár tudod, valami nem jó, de valahogy mégsem: miért, mi az oka.  S ha eleve rossz a beidegződés, csak azt szajkózzuk: én nem megyek férjhez, nem nősülök meg, s nem is akarok párkapcsolatot, gyereket meg főleg nem.

Csak egy példa a munkámból.

40 év körüli férfi, évek óta nincs komolyabb párkapcsolata. Szinte mindig menekült a komoly kapcsolatoktól. S amint megérezte valamelyikben, hogy talán komolyra fordulhat, az elköteleződés a másik fél részéről beindult, pánikszerűen lelépett. De egyszer csak betoppant egy kedves Hölgy. S bár boldognak érezte magát, de mégis elkezdett szorongani. Kifogásokat keresett a hölgyben, s ugyan mindig ilyen társra vágyott, bepánikolt. Na, ekkor keresett meg!

Milyen eredményt értünk el a közös munkánk során?

Sikerült felkutatni a félelem okait, miért fél elköteleződni kapcsolatában. Feloldottuk a régen berögzült blokkokat, s most már nincs gátja annak, hogy boldog együttélésre szánja el magát. Megtalálta szerepét és helyét a kapcsolatában.

Milyen bajok bújtak meg a háttérben, mint berögzült gondolkodás?

  • nem vagyok elég jó
  • nem vagyok szerethető
  • nem vagyok jó férfi
  • nincs igazi boldog párkapcsolat
  • nem érdemlem meg a boldogságot
  • a nőkben nem lehet megbízni
  • a párkapcsolatban elveszítem önmagam, a függetlenségemet, a szabadságomat.

Persze, számos egyéb oka is lehet annak, hogy miért félünk elköteleződni. Ez csak egy kiragadott példa volt. Minden egyes esetben meg kell keresnünk és fel kell oldanunk a félelmeink okát. Hogy a párkapcsolat tényleg boldog és harmonikus lehessen.

Mi a megoldás?

Az első lépés, hogy feltérképezzük a páciens előéletét. Beszélgetünk a szülői háttérről, gyermekkorról, volt kapcsolatokról, traumákról, szokásokról, szexualitásról, emberi kapcsolatairól, blokkokról, stb. Közös munka során előkerülnek azok az igazi problémák, okok, amelyek a tudatalatti mélyén lapulnak, és rendre meghiúsítják, vagy megtörik a jól induló párkapcsolat ívét.

Ezeket a mélyen elásott, eltemetett okokat tárjuk fel közösen, és MEGOLDJUK!

Az egész folyamat alatt melletted vagyok, fogom a kezed, megmutatom, mit kell tenned, hogy végre boldog legyen a párkapcsolat. S amint ez sikerült – ettől kezdve zöld jelzést kap a párkapcsolat! Az én dolgom és feladatom az, hogy visszaadjam Neked és mindenkinek a boldog párkapcsolat létezésében vetett hitedet, hogy igenis létezik harmonikus, kiegyensúlyozott és szerelmes párkapcsolat.

Mármarosi Melinda – párkapcsolati szakértő 

Elérhetőség

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő PÉCS + 36 20 9 262 303 parkapcsolatikalauz@gmail.com